Сподели във Facebook


ул. Полковник Бонев №30, кабинет Nо 6
Пловдив,
България
24.7469132
42.1585318
UserLikes
Име: Д-Р БРАНИМИР БРАНКОВ
Адрес: Пловдив, ул. Полковник Бонев №30, кабинет Nо 6
Телефони: text to image
Уеб сайт: http://www.drbrankov.net
E-mail: text to image
Отрасъл: Медицински кабинети
Дейност:

Кабинет за психотерапия, психопрофилактика и психохигиена.

Ключови думи: психотерапия, психопрофилактика, психохигиена, диагностика, лечение

Услуги

Виж на картата

  • catalog.bg
  • Д-Р БРАНИМИР БРАНКОВ

Практика

Музиката е забележително комуникационно средство и върховно изкуство, което някои наричат “езикът на ангелите”. Тя е истинско летене, което дава възможност на човека да преодолее граници и пространства, време и място, религии, раси и култура. Светът се прекланя пред силата и красотата на музикалните произведения - вокални и инструментални. В областта на психотерапевтичната практика музикотерапията отдавна си е запазила почетно място. Научно е доказано, че за здравето на човека голямо значение имат както звуците, така и инфразвуците. От древността досега човекът живее потопен в различни звуци и инфразвуци. Първият контакт на човека с различните видове звуци се осъществява още в ембрионално време. Човешкият ембрион добре усеща ритъма на майчиното сърце, движението на белия дроб и шумовете от червата.
В последните години медикаментозната терапия при невротичните разстройства се превърна в истински хит. В нашата практика се отнасяме много внитемателно към медикаментозното лечение, тъй като някои препарати имат редица странични действия, а други водят до привикване и могат да станат причина за изграждане на зависимост, ако се използват дълго време. Най-често използваните лекарства са от групата на транквилантите и антидепресантите. Този вид терапия се предписва главно в началните етапи на лечението. По-късно лекарствената терапия трябва постепенно да се спре и лекарствата да се ползват само при остра нужда. При някои заболявания, като панически разстройства, натрапливости и депресивни състояния, прилагането на лекарствена терапия е много важно. Съвременната терапия при тези състояния с антидепресанти се основава на постиженията в областта на невротрансмитерите. Когато организмът бъде подложен на стрес, както и когато развие невротично разстройство, често нивото на преносителите на информация между мозъчните клетки, т. н. невротрансмитери, е нарушено.
Сексуалният живот на човека е една от най-важните потребности, която осигурява продължението на рода. За да бъде сексуалният живот достатъчно привлекателен, природата е дарила любовните двойки със силни и дълбоки изживявания по време на сексуалния акт, независимо дали ще се осъществи зачатие, което да продължи рода, или няма да има такова. Това значи, че сексуалният живот не се свежда само до едно физическо или физиологично явление, а е тънко психологическо явление, пропито с дълбоки чувства, голямо удоволствие и горещо вълнение. Когато човек е здрав, води активен и пълноценен сексуален живот и се радва на хармония в отношенията си със своя партньор, той се чувства щастлив, като че ли птичето на щастието е кацнало на неговото рамо. Затова, когато искаме да отправим положително послание към някой близък приятел, е достатъчно да му пожелаем да бъде здрав и никога любовта - духовна и сексуална да не го изоставя.
Лечението на невротичните разстройства е винаги комплексно. Необходимо е да се подбере най-добрата схема за терапия за всеки отделен индивид, защото ефектът от терапията зависи от личностните особености на пациента, неговата емоционалност, неговото обкръжение и най-вече преживените от него психотравми. Терапията на невротичните разстройства е голямо изкуство, но и призвание за психотерапевта, защото изисква компетентност, време, всеотдайност и много добро познаване на особеностите на пациента. Известно е, че невротичните разстройства се появяват вследствие на преживени индивидуално значими психотравми. Това означава, че терапията трябва да бъде преди всичко под форма на психотерапия, подпомогната от медикаментозно лечение. В процеса на терапията пациентите постепенно променят своето отношение към преживените психотравми, овладяват редица техники за собствена промяна и контрол на отрицателните емоции. За да се получи реструктуриране на досегашния начин на мислене и поведение, е необходимо време, воля, мотивация и желание от страна на пациента, както и подкрепа от неговите близки.
Напоследък някои наричат социофобията “болестта на невидимите сълзи”, защото пациентът на всяка цена се стреми да скрие своето тревожно състояние. Хората, които страдат от такова заболяване, избягват ежедневна обществена дейност, общуване с непознати хора, излизане на сцена, полагане на изпити или говорене пред публика. Това заболяване е често и започва още от детска възраст или от юношеството. Наблюдава се и страх от изчервяване. При артистите се среща сценична патологична треска, свързана със страха, че може да изпуснат или забравят някаква реплика. Хиляди музиканти, певци, актьори и ученици изпитват притеснение при публични изяви, но докато човек е способен да преодолява страховете си, може да е спокоен, че се касае не за болест, а за временно безпокойство. Даже има становище, че когато т. н. сценична треска е налице и човек е силно възбуден и напрегнат преди изявата, необходимата мобилизация е подобра и той се представя по-успешно.
Психотерапевтичното въздействие се осъществява посредством съзнателната и подсъзнателната психична дейност, като главният инструмент за въздействие е човешката реч. Минала през булото на суеверието и скептицизма, психотерапията е съпътствала човешката цивилизация във всичките й етапи на развитие. В съвременния свят това е една от найбързоразвиващите се медицински дисциплини. Психотерапията е лечебен метод, който се прилага при найразлични заболявания, но нейното значение е най-голямо при лечението на невротичните разстройства.
Целта на този тип терапия (поведенческата) е да се задейства процесът на здраво поведение, т.е. да се усвоят полезни модели на поведение. Задължително е пациентът да има активна страна в терапията и да разбере, че не събитията правят човека нещастен, а начинът, по който тези събития се възприемат от дадената личност. Терапията обикновено се провежда както чрез индивидуални разговори и действия, така и чрез въздействието на подходящи филми, книги, музика и други. В помощ на психотерапевта могат да се включат и близките на пациента. Все по-често се сформират и групи за взаимопомощ от пациенти с подобни проблеми. Във всички случаи се изисква пациентът да бъде готов за промени в своето поведение. Той трябва да придобие “нови модели за поведение”, които да му позволят да се измъкне от блатото на невротичното разстройство, в което е затънал.
Сугестивната психотерапия е начин на психично въздействие на лекаря психотерапевт върху болния с помощта на словесно внушение. Внушението е един от най-устойчивите и силни процеси, свързани с мозъчната дейност на човека. Податливостта на внушение е психологическа нагласа, която позволява идеи, послания и заповеди да проникват в неосъзнатата част на мозъка, като заобикалят контрола на съзнанието. Информацията, която постъпва в подсъзнанието, е силно устойчива, приема се като чиста монета и трудно се поддава на влияние. Внушението се различава от убеждението. Когато искаме да убедим някого в нещо, ние се обръщаме към разума му, излагаме му разумно нашите аргументи и той преценява дали ще се съгласи с нас, или не, съобразно своите виждания, анализи и интереси. При внушението е точно обратното - фактите и информациите заобикалят съзнанието и постъпват в подсъзнанието, което приема цялата информация като чиста монета без никакви съмнения. Подсъзнанието приема информацията без цензура, без участието на разума и волята, т.е. подсъзнанието прави това, което му се нареди.
Тaзи депресия е често явление в последните години и честотата й стремително нараства. Съвременният живот с неговия бърз темп, високото напрежение и сложни технологии довежда до голяма психическа натовареност и преумора. Заедно с грешките при възпитанието и биологичните фактори, свързани с генетичния набор, този социален стрес предразполага към депресии от различен вид. Депресия може да се развие след тежка психотравма - загуба на близък човек, разочарование, уволнение, безработица или самота. Депресивното състояние може да бъде нормална човешка реакция в резултат на психично натоварване, но ако състоянието се задълбочи и се появи симптоматика, която нарушава нормалния живот на човека, говорим за заболяването депресия. Болният започва да чувства себе си ненужен и своето съществуване безцелно. Обземат го мисли за безперспективност, понижава се настроението и самочувствието му и започва да проявява бездействие.
Внушението в хипнотично състояние е важен метод при лечението на невротичните разстройства. Хипнозата е позната от дълбока древност. Практикували са я жреците в древен Египет, религиозните водачи в Индия, позната е била и в нашите земи. През XVIII век тя привлича вниманието на медицинската общественост с опитите на виенския лекар Месмер, описани в труда му “Животински магнетизъм”. Наименованието “хипноза” е дадено от английския хирург Бред през 1842 г. и произлиза от гръцката дума “хипнос” - сън. Приема се, че хипнозата представлява условнорефлекторен, “частичен” сън или особено състояние на “транс”. В днешни дни, очистена от мистицизма и заблудите на миналото, тя широко се използва в медицинската практика. Хипнозата може да се предизвика чрез различни дразнители (движения, звуци, светлини и др.), но особено значение за практическото използване на хипнозата с лечебна цел има предизвикването й чрез словесно внушение.
В последните години лечението с електросън привлече вниманието както на учени, така и на практикуващи лекари в много страни в света. Електросънно лечение се прилага в САЩ, Русия, Германия, Италия, Австрия, Япония, Китай, както и у нас. За да се получи електросън, се използват специални апарати, които се зареждат с ток от акумулиращи батерии. Токът е с правоъгълна форма на токовата крива. Понастоящем у нас се използват трето поколение апарати. Ние работим с българския апарат СОМНОЛЕМА 2Т. Електрическите импулси с определени характеристики предизвикват електросънно състояние. За лечение на пациенти с невротични разстройства в нашата практика прилагаме електросън с честота 10-16 Hz и сила на тока 150 микро ампера. Доказано е, че методиката е напълно безвредна. Обстановката, при която се провежда електросънното лечение, трябва да е подходяща за целта. Изисква се тишина, уют, легло или кушетка, частично или пълно затъмнение и най-важното - психологична нагласа на пациента за този вид терапия. Лечебните свойства на електросъня са добре проучени от науката.
Милиони хора страдат от паническо разстройство, т.н. паника. Броят на заболелите расте непрекъснато. През 21 век заболеваемостта ще продължава да нараства и ще се превърне в един от най-сериозните проблеми на медицинската практика. Средно от 20 души, преминали през кабинетите на практикуващите лекари, 1 страда от паника, като 75% от случаите са жени. Боледуват всички слоеве на обществото независимо от финансовото и социално положение, професия, раса, образование или възраст. Даже осигурените и свръхзадоволените не са пощадени от това заболяване, защото те изпитват непрекъснато напрежение в стремежа си да се държат на висотата на положението си. Клиничната картина е драматична, защото е свързана с изливане на адреналин и функционално въвличане в патологията на важни за човека органи и системи (сърдечно-съдова, дихателна, стомашно-чревна, ендокринна, имунна и други).
При това състояние има нарастваща тревожност и страхови изживявания, но тук се засягат мисленето и волята. Най-характерни са натрапливите представи, натрапливите мисли, страхове и действия, чиято безсмисленост болният осъзнава, но въпреки критичното си отношение не е в състояние да се противопостави на натрапливите страхове. Болният възприема натрапливостите като изживявания или подтици, които идват от самия него, а не отвън. Тези изживявания се характеризират с повторяемост, а по съдържание са най-разнообразни - страх от смъртта, от тълпи, от широко открити пространства, от височина, от изчервяване на лицето, от някакво заболяване,страх от остри предмети, страх от замърсяване и други. Тези страхове често се съчетават с някоя от специфичните фобии.
Посттравматичното стресово разстройство се признава като клинична диагноза от 1980 г. Симптомите на посттравматичното стресово разстройство са с продължителност повече от 1 месец. Причините за това състояние все още не са напълно изяснени, а протичането му е непредвидимо. Основните симптоми са добре очертани. Касае се за често заболяване, което се наблюдава след произшествия, злополуки и природни бедствия, но за разлика от ОСР, при ПТСР има закъснял или протрахиран отговор на стресови събития и патологията има дълготрайно развитие. Месеци, дори години след първичната психотравма, хората с това заболяване остават неспокойни и лесно изпадат в паника, имат кошмари, а когато си спомнят за събитието, го преживяват отново. Всичко, свързано с психотравмата - звук, миризма, песен може да предизвика силно разстройство. Тези реакции са нормални непосредствено след събитието, но когато продължат, могат да доведат след себе си и други проблеми. За да се откъснат от страшните спомени, тези хора обикновено избягват отключващите ги дейности и така се превръщат в затворници вкъщи.
Генерализираното тревожно разстройство се характеризира с тревожност, която е постоянна, неопределена и без повод, като продължава не по-малко от шест месеца. Често няма ясно изразен провокиращ фактор или ситуация. Този вид тревожност се приема като “свободна плуваща тревожност” и протича с напрегнатост, раздразнителност, треперене, стягане на мускулатурата, тежест в епигастриума, тревожни мисли и опасения, предчувствия за провал, неуспех и бедност, страхове за собствения живот или за живота на близките, безпокойство за бъдещето, за старините и смъртта. Заболелият е непрекъснато в движение, има тревожни мисли и никога не може да се отпусне спокойно. Той винаги е напрегнат, изнервен и раздразнителен и за всичко мисли най-лошото. Заболяването се наблюдава по-често при жените и започва в млада възраст. Свързва се с предишни хронични психотравми и сериозни нарушения в социалните взаимоотношения. Това тревожно състояние е едно от най-честите невротични разстройства, но е благодарно за лечение, защото, когато правилно се диагностицира и лекува, резултатите са много добри.
 
Открийте ни в Google+